Nederlands is één van de eerste landen waar het privé-bezit van auto’s verdwijnt, als het aan Siemens Mobility ligt. Het bedrijf werkt in opdracht van de NS, HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam) aan een app die zo ideaal mogelijk reizen met deelauto’s, deelfietsen en treinen mogelijk maakt.

Het reizen met verschillende voertuigen per reis is in Nederland nog niet goed ingeburgerd. Vaak wordt de eigen auto gebruikt om van deur tot deur te reizen. Dit kan volgens Siemens Mobility veel efficiënter, milieubewuster én goedkoper, namelijk door meer gebruik te maken van deelvoertuigen en de trein. De app van Siemens Mobility moet voor de reiziger dus de meest efficiënte reis plannen.

Volgens Olivier Gueydan, de CEO van Siemens Mobility in Nederland, zal de app in het voorjaar van 2022 beschikbaar zijn en wordt Nederland het eerste land ter wereld waar de app door het hele land te gebruiken zal zijn. Volgens Gueydan is dat een logische ontwikkeling. Zo legt hij uit in het AD : “Nederland is dichtbevolkt en kent een fijnmazig spoornetwerk. Nederlanders omarmen ook nieuwe technologieën sneller dan Duitsers of Fransen en behoren vaak tot de early adaptors.”

Door het toenemende gebruik van dit soort apps en reisvormen zullen het aantal privé-auto’s in Nederland langzaam afnemen. Het bezitten en gebruiken van een eigen auto is duurder, minder efficiënt en schadelijker voor het milieu.